Studenten verstoren lezing Crevits

Studenten verstoren lezing Crevits

 crevits

Deze ochtend voerden enkele studenten actie tijdens een lezing van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in Gent. Ze kwamen protesteren tegen de besparingen op onderwijs en de verhoging van het inschrijvingsgeld aan de hogescholen en universiteiten.

Minister Crevits is deze week bezig aan een onderwijsronde waar ze per provincie haar beleid komt toelichten aan directeurs van het basis- en secundair onderwijs. In vragen met het publieken ging het vooral over de besparingen en ‘rationalisatie’ van middelen in secundair en basisonderwijs. Kort na het begin van de lezing kwamen actievoerders het podium op waarbij ze vergezeld van een spandoek en flyers het woord en ook de microfoon namen.

“Naar ons voert u een monoloog, u negeert onze acties en boodschap, wij willen geen duur elitair onderwijs. Daarom is het nu tijd dat wij een monoloog afsteken, we willen de toekomst van onderwijs niet in uw handen laten, daarvoor is deze te belangrijk. Zelf kunnen studenten, docenten en directies beslissingen maken die beter zijn voor ons allen. Geld en macht is er genoeg om geen besparingen te hoeven, het zit alleen in de verkeerde handen”, aldus een van de actievoerders.

Verder verliep de lezing rustig maar vele directeurs klaagden over de besparingen en noodgedwongen ontslagen die zij moeten doorvoeren. Één van de directeurs vatte de lezing als volgt samen: ‘veel beloven en weinig geven doet zotten in vreugde leven’. De boodschap van Crevits werd met veel sarcasme onthaald en velen geloven niet dat er over de fundamentele zaken, zoals het besparen zelf, echt inspraak mogelijk is.

Er was dan ook tijdens en na de actie veel sympathie vanuit het aanwezige publiek voor de actievoerders. Ze beloofden ten slotte nog dat ze het hier niet bij zouden laten en in de toekomst nog meer actie gaan voeren.

Deze actie werd ondersteund door het Anarchistisch Kollektief Gent.

de speech kun je zien op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=mpDAdwn3INI

ps: het pamflet dat we uitdeelden, en waar nog enkele cijfers instaan vindt je hier:  Vol vertrouwen en in dialoog bouwen aan onderwijs korter

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s