Stem niet, denk zelf! Anti-verkiezingscampagne 2014.

picknickEnkele anarchisten in het Gentse zijn begonnen met een anti-verkiezingscampagne. In plaats van op te roepen om “links te versterken”, roepen ze op om de opkomstplicht naast je neer te leggen, lekker uit te slapen en te gaan picknicken op de Graslei. Aangenamer dan in een rij staan wachten om je nieuwe meesters te mogen kiezen, niet?

Ze vinden niet dat éénmaal in de vier jaar een bolletje mogen kleuren inspraak, laat staan democratie is, en roepen op om het eigen leven in het handen te nemen, niet te vertrouwen op politiekers voor sociale verandering en dus het parlement en haar verkiezingen te verwerpen!

Meer info vind je op hun website https://stemniet2014.wordpress.com/ !
Daar vind je onder andere een lijvig maar ijzersterk essay over waarom niet te gaan stemmen. De link voor de PDF zetten we er voor het gemak direct bij: https://stemniet2014.files.wordpress.com/2014/04/stemnietdenkzelf.pdf

Allemaal naar de Graslei om 12u, die 25e mei!

Een Reactie op “Stem niet, denk zelf! Anti-verkiezingscampagne 2014.

 1. Anti-verkiezingen en verkiezingen: dezelfde valstrik

  Enkele anarchistische maten van AK Gent hebben het plan opgevat een campagne “anti-verkiezingen” te organiseren. Ik moet zeggen dat ik daar heel lang geleden ( in de jaren 1970) ook wel eens aan meegedaan heb. Dus, het komt me niet onbekend voor.

  De kwestie is dat de verkiezingen een campagne is van en voor het politieke stelsel van het kapitalisme in West-Europa: de burgerlijke democratie. De burgerlijke democratie is de sluier die de werkelijke ongelijkheid en tegenstellingen moet verbergen achter een abstracte gelijkheid van iedereen ten opzichte van de burgerlijke staat.

  De enige klasse die een einde kan maken aan deze werkelijke ongelijkheid is de arbeidersklasse. Zij is de enige klasse die er geen enkel belang bij heeft om dit barbaarse systeem nog langer te blijven verdedigen. De loonarbeid en het privé-bezit maken dat ze de klasse is (of ze nog werkende is, of al werkloos is) die steeds de grootste klappen te verwerken krijgt. Werkloos wordt haar inkomen tot het absolute minimum teruggebracht, werkend wordt ze steeds intensiever en langer uitgebuit.

  De campagne “anti-verkiezingen” is er niet gericht om de arbeiders op te roepen om als een eenheid, op klassebasis, in het geweer te komen tegen de opgedreven uitbuiting, tegen de toenemende onwaardigheid waarmee ze in haar dagelijkse (werkende of werkloze) situatie geconfronteerd wordt. In plaats daarvan gaat de campagne “anti-verkiezingen” is, net als de campagne“verkiezingen”, uit van een amorfe massa van elkaar gescheiden, geatomiseerde en elkaar op de markt beconcurrerende arbeiders en niet-arbeiders. In die zin verschilt de campagne “anti-verkiezingen” in geen enkel opzicht van de campagne “verkiezingen”.

  De campagne “anti-verkiezingen” beweegt zich, net als campagne “verkiezingen”, op het burgerlijk terrein, en baseert zich niet op een of ander alternatief, dat de burgerlijke verhoudingen overstijgt. Het is als de twee vormen van een foto (met een oud fototoestel): is de campagne voor de verkiezingen het positief, dan is de campagne tegen de verkiezingen het negatief. De foto, het beeld is hetzelfde, alleen de kleur is veranderd: alles wat zwart is verschijnt als wit; en alles wat wit is, verschijnt als zwart.

  “Democratie bekritiseren door haar ‘formele’ en ‘burgerlijke’ karakter aan de kaak stellen te stellen, is een onvolledig kritiek.(…) De democratie is niet een eenvoudig idee waarvan de leugens aan kaak moeten worden gesteld. (…) Het is zelf een sociaal verhouding (…) de activiteit die zowel individuen afbreekt en de mens transformeert in geatomiseerde wezens om hen vervolgens [eens in de zoveel jaar in verkiezingen] samen te brengen om de [kapitalistische] maatschappij als geheel te doen functioneren”. (La démocratie est un rapport social’, La Banquise)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s