Lezingenreeks over anarchisme i.s.m. Infomania

Poster LezingenreeksWe organiseren in samenwerking met Infomania een lezingenreeks over het anarchisme. Het is een geheel van vier lezingen op vier weken, telkens op maandag (zoals quasi altijd bij Infomania). Er vinden respectievelijk twee lezingen plaats over het sociaal-anarchisme (één lezing over de periode voor WO II en één over de periode erna), één lezing over het individualistisch anarchisme en één over het post-anarchisme.

De lezingen gaan allemaal door in het Anarchistisch Centrum te Gent, Sparrestraat 1a. De lezingen vangen aan om 20u, de deuren zijn reeds open vanaf 19.30u. De toegang is gratis, iedereen is welkom!

Introducties tot de verschillende onderwerpen:

22 APRIL – SOCIAAL ANARCHISME (1): Reis langs de wortels en ideeën van een historische beweging.
Het sociaal anarchisme ontstond in de 19de eeuw. Het heeft als eigen entiteit langzaam vorm gekregen, onder meer in reactie op de breuk met het autoritair socialisme van Marx en zijn aanhangers. Naast een fundamentele kritiek op socio-economische, culturele en politieke autoriteitsstructuren, hebben ‘sociaal anarchisten’ ook aandacht gehad voor een ‘constructief programma’. Ze zochten naar een alternatieve manier van samenleven, niet langer gebaseerd op de hiërarchie die elk domein van het menselijk leven kenmerkte.  Uiteenlopende antwoorden op dat vraagstuk hebben geleid tot het ontstaan van verschillende stromingen, zoals collectivisme, anarchistisch communisme en anarcho-syndicalisme. In deze inleidende lezing wordt je meegenomen langs de voornaamste grondleggers van het sociaal anarchisme. Onder meer Peter Kropotkin, Elisée Reclus, Errico Malatesta en Emma Goldman passeren de revue.

29 APRIL – INDIVIDUALISTISCH ANARCHISME
“Wie om te bestaan op de willoosheid van anderen moet rekenen, die is een maaksel van deze anderen, zoals ook de heer een maaksel van de dienaren is. Als de onderworpenheid zou ophouden, dan zou het met de heerschappij gedaan zijn.”
Een verkennende wandeling doorheen het veelvormige individualistische anarchisme: de uitgangspunten en belangrijkste wrijvingen met het sociale anarchisme, maar vooral de inspirerende rijkdom van haar praktische toepassingen. Van illegalisme, over veganisme en naturisme tot vrije liefde en anti-militarisme.

6 MEI – SOCIAAL ANARCHISME (2): Een actueel ideaal? Perspectieven voor
heden en toekomst.
De problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden zijn niet dezelfde als diegene waar men aan het eind van de 19de eeuw mee worstelde. Het anarchisme is intussen al lang geen massabeweging meer. Na de Spaanse burgeroorlog en de tweede wereldoorlog waren de laatste restanten van de anarchistische arbeidersbeweging hun slagkracht voorgoed kwijt. Bovendien zijn de voorbije jaren tal van nieuwe sociale uitdagingen op het voorplan gekomen. In een snel veranderende wereld, kan ook het anarchisme niet achter blijven. We verkennen vernieuwende invullingen voor het klassieke sociaal anarchisme aan de hand van het werk van onder meer Colin Ward, Paul Goodman en Murray Bookchin. We staan ook stil bij enkele hedendaagse praktijkvoorbeelden van sociaal anarchisme in actie. Samen gaan we na op welke manier het sociaal anarchisme vandaag relevant kan zijn en dat ook morgen nog blijft.

13 MEI – POST-ANARCHISME
Onder de noemer ‘post-anarchisme’ wordt geprobeerd een hedendaags anarchisme te ontwikkelen, geënt op het post-structuralistische denken van mensen als Foucault en Deleuze. Daarbij sneuvelen enkele uitgangspunten van het 19de eeuwse anarchisme. Post-anarchisme kan je ook zien als de theoretische vertaling van wat anarchisme vandaag in de praktijk betekent. Wat is die “post” in post-anarchisme? Wat kan post-structuralisme voor anarchisten betekenen? Anarchisme voor de 21ste eeuw of oude wijn in nieuwe zakken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s