Het is nooit genoeg!

Zondag 24 oktober trokken we met een delegatie A.K.ers en sympathisanten naar een actie tegen amoede aan het Gentse stadshuis. De actie werd georganiseerd door het platform “Gent armoede vrij”. We besloten aanwezig te zijn, niet omdat we het eens zijn met de eisen van het platform, maar omdat we ons solidair opstellen met alle mensen die getroffen worden door de economische en sociale onderdrukking die eigen is aan het kapitalisme. We verdeelden tijdens deze actie onze gelegenheidskrant “recht door zee” waarin we de globale link willen leggen tussen armoede en het kapitalistisch systeem waarin we leven.
Armoede vermijden betekent voor ons immers rijkdom bestrijden!!!
(Onderstaande tekst is één van de teksten die we hebben verspreid).

Het is nooit genoeg

Met hoevelen zouden we zijn die iedere maand moeten wroeten om te overleven…met hoevelen zullen we er volgende maand niet in slagen de eindjes aan elkaar te knopen? Met hoevelen zullen we binnen een jaar zijn wanneer steeds meer mensen de deurwaarders zien opdagen vergezeld door de lange arm van de wet?

Laten we even recht door zee gaan… Het ziet er niet goed uit. De economische crisis slaat steeds harder toe…en is, hoe je het draait of keert, een deel van het kapitalistisch systeem waar we in leven. Terwijl de managers, de grote bonzen en de politici hopen poen scheppen, gaan steeds meer mensen de dieperik in.
Al wat sociaal is moet eraan geloven ten koste van de drang naar winst…en zoals we weten is de winsthonger van de kapitalisten niet te stillen…steeds meer en meer…het is nooit genoeg…en als het moet, over lijken. Want ja vergeet niet wie in deze wereld het geld heeft, heeft de macht. En wie de macht heeft, heeft het “recht”…

Politici beslissen over onze hoofden heen hoe we onze levens moeten leiden, wat onze kansen worden, hoe we ons moeten gedragen. Van inspraak is helemaal geen sprake. Je mag een kleurtje kiezen, een bolletje kleuren en voor de rest moet je eigenlijk gewoon zwijgen. Want ja zo werkt dat nu eenmaal zo’n “parlementaire democratie”. Bovendien kun je best van al economisch interessant zijn…want wanneer ze geen winst meer op je kunnen maken, merk je al snel dat je behandelt wordt als een ongewenste vorm van ballast (een verhaal die voor velen maar al te bekend is, denk maar aan bv. ouderen, zieken, gehandicapten, lager geschoolden…Hoevelen van hen bevinden zich in armoede, hoevelen van hen worden behandeld als ballast van een maatschappij waar alles gericht is op winst en concurrentie…

Zou het niet beter zijn in een maatschappij te leven die de mensen altijd voorop stelt. Die ingericht is naar behoefte en vermogen. Waar bijvoorbeeld medicatie gratis is en niet in handen van winsthongerige kapitalisten die zieke mensen bekijken als een mogelijkheid om winst te scheppen. Zou het niet beter zijn dat we samen beslissen hoe we onze levens en omgeving vorm willen geven?Waarom moeten we dit recht afstaan aan politici de we niet kennen en vervolgens beslissen over onze levens? Waarom denken ze dat wij dat gewoon niet zelf kunnen? Is het eerlijk dat zovelen in een onzeker armoedig bestaan worden gedwongen, terwijl de rijkdom van de bovenste laag van deze samenleving steeds groteskere vormen begint aan te nemen. Zou het niet beter zijn moest er een algemene globale herverdeling van rijkdom plaatsvinden, zodat ieder heeft waar hij eigenlijk als mens recht op heeft? Waarom zijn er mensen met 20 huizen, terwijl een ander geen thuis heeft?

Enkel wijzelf zijn in staat deze situatie te veranderen. Vergeet het politieke circus, hun “parlementaire democratie” …wat telt zijn jij en ik en zovelen met ons samen. Wat telt is de mogelijkheid om een andere maatschappij te creëren, wat telt is dat we ons bestaan zelf kunnen veranderen (wat de politici links en rechts ook mogen beweren). Door onszelf te verbinden met het lot van anderen, door actieve solidariteit uit te bouwen met de mensen om je heen, door samen te komen met mensen en te praten over je situatie, je gevoelens, je angsten, je dromen…kunnen we elkaar leren kennen en misschien wat beter begrijpen. Kunnen we inzien dat we samen kunnen beslissen over ons lot en daar eigenlijk helemaal niemand boven onze hoofden voor nodig hebben.

Laten we ons organiseren, laten we zelf groepen vormen in onze omgeving en elkaar ondersteunen. laten we contacten leggen en actieve solidariteit uitbouwen. Laten we naar elkaar luisteren in plaats van naar het geblaat van de politici. Een andere betere rechtvaardige wereld is mogelijk.
Laten we opnieuw dromen!

Voor de vrijheid
Lang leve de solidariteit,
lang leve de sociale revolutie

A.K. Gent / Vrije Bond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s