Verslag 1 mei 2011 radicaal linkse LIBERTAIRE STREETRAVE (Gent)

Op 1 mei 2011 trokken zo’n 100 tal mensen mee op in een radicaal linkse libertaire streetrave die vertrok vanop de Vrijdagsmarkt en eindigde op het Sint Pietersplein. Op het Sint Pietersplein werd door de mensen van kokkerellen nog een openlucht volkskeuken georganiseerd. Tijdens de streetrave werden flyers uitgedeeld waarin de reden van deze optocht vermeld stond en werden er slogans tegen het kapitalisme en autoriteit geschreeuwd. De politie hield zich de ganse betoging afzijdig maar was toch stevig present met stille flikken en relbusjes. Voor en na de demonstratie werden verschillende mensen onderworpen aan controles. Niemand werd echter opgepakt.

Onder een stevig zonnetje zat de sfeer er goed in…een geslaagde 1 mei streetrave in Gent.

(Hieronder de tekst van de vooraf en tijdens de streetrave verspreide flyer)

Waarom een radicaal linkse libertaire 1 mei streetrave?

 • Omdat we 1 mei niet willen overlaten aan de sociaaldemocraten of nationaalsocialisten.
 • Omdat we nog steeds strijdvaardig zijn.
 • Omdat we overtuigd antikapitalist zijn.
 • Omdat het kapitalisme en de bijhorende prestatiemaatschappij vooral goed is voor de verkopers van antidepressiva.
 • Omdat we de wereld domweg aanvaarden zoals deze gecreeerd wordt.
 • Omdat we nog steeds in een hierarchische samenleving leven.
 • Omdat we voor radicale vrijheid en gelijkheid staan.
 • Omdat we liefde voelen voor alles wat leeft.

Voor basisdemocratie, geen parlementair kapitalisme:

1 keer om de 4 jaar gaan stemmen en dan zullen ze het allemaal wel regelen. Parlementaire democratie is maar een halve democratie. Wer stemmen immers vaak voor diegene die we het vaakst gezien hebben, en dat zijn diegene die het meeste geld kunnen spenderen aan hun verkiezingscampagne. We stemmen vaak op diegene met het meeste charisma. De grote leiders in de wereld zijn niet diegene met de beste ideeen maar zij die het het beste kunnen uitleggen voor grote mensenmassas en in de media. Zij met de meeste uitstraling. Politiekers zijn mediasterren. En bepaalde media kunnen hun schijn van onpartijdigheid maar moeilijk hoog houden. Liever zien we basisdemocratie in onze wijk en op de werkvloer. We zijn de bevelen van onze patroons immers kotsbeu. We zijn het beu dat beslissingen die ons aangaan achter onze rug worden genomen door mannen met maatpak maar zonder hart. We denken liever zelf! We willen dorpsraden, wijkraden, werknemersraden waar effectief belangrijke beslissingen kunnen worden genomen en die afgevaardigden sturen naar grootschaliger raden. Dit zou de mensen weer samenbrengen en iedereen zou weer iedereen kennen in zijn buurt en op de werkvloer.

Ecologie boven economie:

 • We houden ervan buiten te zijn, in de natuur, te ravotten, te zwemmen, te chillen, te ontdekken en te bewonderen, liever dan hele dagen in een bureau onze patroon te dienen. Meer vrije natuur en minder kantoorgebouwen om het kort te stellen.
 • De meeste kankers worden veroorzaakt door de mens zelf. Wat ben je met materialisme als je niet gezond kan leven op deze planeet?
 • Zuid/West Europa heeft zich eerst verrijkt door slavernij en de plundering van natuurlijke rijkdommen in de koloniale tijd. Nadien door de natuurlijke rijkdommen in snel tempo op te gebruiken en het milieu zwaar te schaden. Het is dus grotendeels aan Zuid/West Europa om de ecologische crisis te betalen.

Geen grenzen, geen naties:

Waarom onze aardbol indelen in landen? Waarom een nationaliteit op iemand plakken? Landen zijn gevormd door de heersende klasse onder het mom, “verdeel en heers”. Het enige dat dit oplevert zijn corrupte agenten aan de grenzen en verdeeldheid onder de bewoners van de planeet. Grenzen zijn gevangenissen, vraag dat maar aan de vele mensen die gedeporteerd worden, of aan zij die een land om een bepaalde reden niet in of uit mogen. Korea is hier het schrijnende voorbeeld van. Maar ook hier laait het spook van het nationalisme. Aan de echte patriot, aan de nationalist, aan de chauvinist wensen we te zeggen: ze hebben u goed bij uw pietje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s