Spandoekactie “wonen is een recht”

Naar aanleiding van het debat “wonen is een recht”, dat  op 13 december 2010 plaatsvond bij de Vieze Gasten, trok het A.K. diezelfde dag in de namiddag met een groep  de Gentse binnenstad in. We plaatsten spandoeken op verschillende locaties en verdeelden enkele honderden flyers van de “wonen is een recht” campagne.

(hieronder tekst van de verspreide flyer)      

Wat is de “wonen is een recht” campagne?

De “wonen is een recht” campagne is een initiatief dat ontstaan is vanuit een gemeenschappelijke nood aan organisatie en discussie rondom het recht op wonen.

Steeds meer groepen mensen krijgen te maken met problemen rond hun woonsituatie en basisbehoeften. Voor velen zijn de huidige huurprijzen gewoonweg niet meer te betalen. De winsthonger van vastgoedmakelaars en andere speculanten leidt ertoe dat onze woonplaatsen steeds meer herleid worden tot objecten die verhandelbaar zijn op de vrije markt. Wat voor de ene namelijk z’n thuis is, is voor de vastgoedyuppies en stadsbesturen niets meer dan een winstobject, waarmee ze naar hartelust speculeren.           

Vele steden zoals Antwerpen, Brussel, Luik, Gent en Leuven voeren al jarenlang een a-sociaal woonbeleid. In deze steden staan duizenden woningen, kantoorgebouwen en werkruimtes leeg. Men zou kunnen denken dat met deze overvloedige aanwezigheid van beschikbare gebouwen de huurprijzen zouden dalen en de keuze om te kiezen waar men juist zal gaan wonen, zou verhogen. Maar niets is minder waar. Steeds meer mensen belanden op straat, anderen worden “gedumpt” in sociale blokken die onze steden kenmerken. Leegstand is immers een strategische financiële keuze toegepast door mensen die erop uit zijn om zoveel mogelijk winst te maken op de vastgoedmarkt. In enkele jaren tijd zijn in verschillende steden de huurprijzen met één derde gestegen, wat ertoe leid dat vooral degenen die afhankelijk zijn van goedkopere woningen in de problemen komen. Het aanbod wordt namelijk steeds kleiner en kleiner (hoe hoger de huurprijzen, hoe minder betaalbare woningen).

Wanneer vastgoedkantoren huizen opkopen is het voor hen dikwijls interressanter om deze leeg te laten staan dan deze te verhuren aan een woningzoekende. De logica hierachter? Vastgoedmakelaars willen het maximum aan winst uit hun investering halen, dus maken ze enkele afwegingen. Ze wegen af of het niet beter is de huizen te doen vervallen om zo een sloopvergunning te kunnen bemachtingen, met als onderliggende bedoeling daarna de grond als bouwgrond aan te bieden aan een projectontwikkelaar (die op zijn beurt weer uit is op het maximale winstpercentage). Of de keuze te maken deze verder te verhuren en te onderhouden met de daarbij horende kosten. Met andere woorden ze wegen af of er een duurdere categorie woningen komt in de plaats van de betaalbaardere woningen. Want tja… goedkope woningen brengen, voor een winsthongerige speculant, nu eenmaal niet zoveel op als luxeflats en lofts. In sommige steden gaan ze hierin tegenwoordig zelfs nog een stapje verder. In Gent bijvoorbeeld zijn ze van plan om deze leegstaande speculatiepanden (onze potentiële woon- en leefruimtes!) te gaan bewaken via tijdelijke bewoning (antikraak). Hiermee willen ze verhinderen dat mensen die een dak boven hun hoofd zoeken deze panden gaan bewonen of panden omgebouwd worden tot non-commerciële alternatieve ontmoetingsplekken voor de buurt of bepaalde sociale initiatieven. Wanneer mensen in een pand gaan wonen dat onder beheer staat van een tijdelijk beheersfirma (antikraak) hebben ze geen recht op de normale woon- en huurrechten waar je anders als huurder of kraker wel recht op hebt. Je bent volledig onderworpen aan de op voorhand bepaalde regels die deze firma’s opstellen. Je hebt dus met andere woorden nog minder rechten dan anders en je moet er nog voor betalen ook!

WONEN IS EEN RECHT.

Met deze campagne willen we actie voeren rondom de stedelijke huisvestingsproblematiek maar ook rondom het recht op autonomie en zelfbeheer. We willen hiermee benadrukken dat we geen speelbal in het speculatiespel willen zijn. We eisen het recht op om te leven in de stad. Zonder hiervoor onbetaalbare huurprijzen te moeten betalen of gehuisvest te worden in sociale blokken of vochtige krotwoningen. Met dit collectief initiatief willen we het asociaal woonbeleid dat gevoerd wordt aan de kaak stellen en bovendien een signaal geven aan de door winst gedreven bestuurders en stadsontwikkelaars. Onze woon- en leefruimtes zijn geen speculatieobjecten. Ze zijn onze thuis! We eisen het recht op om zelf in samenspraak met de mensen rond ons te beslissen hoe we onze omgeving vorm willen geven, hoe we onze levens willen inrichten. We eisen het recht op om ons te kunnen onttrekken uit de klauwen van de commercie om zo alternatieven uit te kunnen bouwen en te ontwikkelen. (voor meer info zie: woneniseenrecht.wordpress.com)

A.K. Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s