Waarom taartten we het NSV?

Op maandag 8 februari was er een verstoring van de anders bijzonder smakeloze vergadering van het PFK (politiek filosofisch konvent). Nadat iemand van ons verkondigde dat we meer ludieke acties zouden doen, voegde ze de taart bij het woord. Via een afleidingsmanoeuvre richting, smeet ze een taart op iemand van het ALS (actief linkse studenten). Daarop keilde iemand anders een taart richting NSV, waarna de hel was losgebroken en de taart alle kanten op vloog. Waarom hebben we deze uiterst terroristische actie nu gedaan?

Het NSV is een extreem-rechtse studentenclub die onlangs is erkend door het PFK. Ze zijn ontstaan als een afscheiding van het KVHV omdat het NSV voor de “hereniging van het Dietse volk” was (dit is: ze zijn voor de vereniging van Vlaanderen, Duitsland en Nederland). Niet dat het KVHV geen recht had op een deel van de taart: tijdens de tweede wereldoorlog stond het (als LSV) bv sterk onder invloed van het VNV van Staf De Clerq, die met de nazis collaboreerde. Het NSV onderhoudt contacten met de Deutsche Burschenschaft, een Duitse koepel van studentenverenigingen die sterk nazistisch was tijdens WO2.

En die geschiedenis hebben ze heus nog niet achter zich gelaten. Zo bewijst ook hun eerste activiteit die ze op de unief willen doen: een gespreksavond met Bob Maes, de stichter van het de Vlaamse militanten orde. De VMO is opgericht als reactie op de “repressie” van collaborateurs na de tweede wereldoorlog. Ze stonden bekend om hun geweld, door het bestormen van huizen van gastarbeiders of door vechtpartijen, waarbij er al eens een dode viel. Ze werden in 1981 verboden, onder andere doordat ze contacten hadden met de Ku Klux Klan en omdat ze militaire trainingskampen hadden in de Ardennen en in Duitsland.

Hoe komt het nu dat zo’n vereniging erkend wordt aan de UGent?

Het idee van de zogenaamde “neutrale” studentenverenigingen die voor hebben gestemd, is dat een erkenning ervoor zorgt dat ze meer binnen de regeltjes moeten blijven en dus braver zullen worden. Dat is echter dezelfde redenering waardoor men heeft toegelaten dat Hitler in de regering kwam, en ze werkt duidelijk niet. Het is enkel maar een schapenvacht geven aan de wolf, en dat maakt hem juist gevaarlijker. Het is een oorspronkelijk maar marginaal clubje een podium geven om hun racistische en sexistische propaganda de wereld in te sturen.

Een veelgehoorde reactie is ook dat er overdreven veel aandacht aan het NSV gegeven wordt voor wat ze zijn en dat het nazisme heus niet etrugkomt. Maar het gaat verder dan dat. Hitler zal inderdaad niet meer terugkomen, die is dood, en van exact dezelfde wandaden als hij die veroorzaakte, zullen we ook wel van bespaard blijven. Maar dat maakt niet dat we geen racisme of sexisme meer kennen. Zulke marginale extreemrechtse groepen hebben hun invloed op de meer “gematigde” mensen die de touwtjes in handen hebben. Gemantigd dan vooral in de zin dat ze meer schapenvacht hebben op hun wolvenhuid. Want mensen zonder papieren vrezen vandaag de dag voor iedere banale controle, die ervoor kan zorgen dat ze van het ene moment op het andere opgesloten en gedeporteerd worden. De straten hangen vol met camera’s die ons begluren, en ieder verzet dat verder gaatr daan woorden wordt met brutale repressie en/of criminalisering beantwoordt. In een stad in Italië wordt r aan de bewoners bevraagd vreemdelingen te verklikken (operatie Witte Kerst). Mensen, vaak op de vlucht omdat ze in hun thuisland in honger of oorlog terecht waren gekomen opdat wij hun grondstoffen en land voor onze nooit gestilde honger kunnen gebruiken.

Het is dan ook juist door de mensen die hier niets tegen (durven) doen, dat zulke dingen gebeuren. Onder het mom dat ze aan de wet voldoen en wettelijk toegelaten moeten worden, worden ze getolereerd. De discussie herleidt zich dan al vlug naar of dat effectief zo is. Het punt is dat dat er niet toe doet. De wet (eender welke) is geen morele leidraad, maar een niet-neutraal document om voorla de huidige macht in stand te houden. Dat een walgelijke club als het NSV vorig jaar enkel niet erkend is geworden omdat ze formeel niet in orde waren (bv omdat ze PKF ipv PFK hadden geschreven), terwijl hun racisme en seksisme blijkbaar geen probleem was, toont de absurditeit van zulke redeneringen. In het PFK is het momenteel zo ver gekomen dat men uren discussieert over allerlei formele details terwijl er fascisten aan de tafel zitten.

En waarom werd ALS onder vuur genomen?

Ze noemen zich dan wel antifascisten, maar dit is vooral omdat dit een populair thema is waarmee ze leden kunnen winnen. Hun methode is doel geworden, ze staan dan ook steeds klaar met hun vlaggen om alles te recupereren. En achteraf distantiëren ze zich van de anarchisten, en criminaliseren ze ons soms erger dan de standaard media, enkel en alleen omdat het ook hen een slechte naam kan bezorgen.

Anarchistisch Kollektief  Gent

Reacties zijn gesloten.