Welkom op de nieuwe webstek van het A.K. Gent

Welkom op de nieuwe webstek van het anarchistisch kollektief Gent.

WIE EN WAT
Het AK Gent is een erkende studentenorganisatie door en voor studenten. Het kollektief ontstond ergens in de nevels van de vroege jaren ‘80 als een voortzetting van het vroegere RAK (het notoire revolutionair anarchistisch kollektief) en heeft sindsdien met ups en downs haar werking op de universiteit voortgezet.

TEGEN STAAT EN KAPITAAL
Anarchisme betekent voor ons streven naar vrijheid en gelijkwaardigheid en dus niet naar chaos zoals het cliché zegt. We geloven in een samenleving waarin iedereen zijn/haar eigen leven kan bepalen in wederzijds respect en onderling overleg. Vanuit dit standpunt zijn we dan ook fel gekant tegen autoritaire structuren zoals de staat en het kapitaal. Zij drijven op geïnstitutionaliseerde uitbuiting en overheersing (seksisme, racisme, homofobie, dierenmishandeling, natuurvernietiging,…) Het gaat zelfs zo ver dat ze onze gedachten manipuleren of vernietigen.
akgentDeze kapitalistische structuren, die zich als enige werkbare instrumenten presenteren om een samenleving te organiseren, zijn voor ons onaanvaardbaar. De normaliteit van het leven, het werk, de school, de familie en het consumentisme doden elke passie voor vrijheid. Zonder radicale breuk met de gewoonte van het dagelijkse leven  is verandering niet mogelijk

DE ILLUSIE DOORPRIKKEN
Het AK wil dan ook de illusie doorprikken dat we zelf keuzes maken in het leven, terwijl we enkel te kiezen hebben uit wat ons opgedrongen wordt. Je leven wordt namelijk bepaald door het kapitalisme van je geboorte tot je dood. Elke vorm van echte vrijheid is gekortwiekt zodat je enkel kunt doen wat in functie van het kapitalisme en economische groei is. Het sociale en filosofische van het leven is dan ook zwaar ondergeschikt aan het economische. Een gevoel van leegte overvalt dan ook vele mensen en ze krijgen dit alleen nog maar opgevuld door te gaan shoppen, medicijnen voor elk psychologisch kwaaltje te slikken of zich te bekeren tot een of andere idiote religie. Een algemene desoriëntatie over ‘wat toch aan te vangen met dat leven’ is een herkenbare situatie voor vele mensen.

HOE
Tegen een koor dat de cultus van het kapitalisme bezingt zijn op zijn minst enkele dissonante stemmen nodig,  waar het AK één van wil zijn door middel van acties, activiteiten, discussieavonden en lectuur. Het AK kent geen hiërarchie en op een vergadering heeft iedereen even veel te zeggen doordat we zoveel mogelijk in consensus proberen te werken. Geïnteresseerd o ons wat beter te leren kennen?
Kom naar één van onze activiteiten of stuur een mailtje.

anarchistischkollektief@yahoo.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s